Vyhledej
Krasobruslařský klub Dvůr Králové nad Labem 222 > Služby občanům > Bezpečnost

Očekávaný déšť na horním toku Labe může zhoršit situaci ve Dvoře Králové již v noci

Redakce / 14.09.2024
Povodí Labe informovalo povodňovou komisi města Dvůr Králové nad Labem v sobotu 14. září 2024 navečer o tom, že by během následující noci mohlo dojít ke zhoršení povodňové situace ve městě.

FOTOGALERIE - V noci na neděli 15. září 2024 se očekává zhoršení povodňové situace - na úroveň povodně z roku 2013

FOTOGALERIE - Labe 14. září večer na Královédvorsku (3.SPA)


Výstraha souvisí s předpovědí počasí, která počítá s vydatnými srážkámi zejména na horním toku Labe. V důsledku dalších srážek by v neděli ráno mohlo dojít ke zvýšení průtoku vody z přehrady Les Království. 

Aktuálně (21:00 hod.) průtok na přehradě Les Království odpovídá 2leté povodni. O pár km výše na měřícím místě zvaném Vestřev má aktuálně průtok hodnotu 10leté povodně. Stanovice pod přehradou les Králvovství hlásí 3. SPA nyní od 21. hod. 
Odpoledne a večer na Královédvorsku nepršelo, citelně se oteplilo a na přehradě dokonce návštěvníci zažili barevně zajímavý západ slunce. 


Zhoršení povodňové situace (za 14. na 15. září 2024)

V případě zhoršení situace dojde k rozlití vody i mimo koryto řeky Labe a na území města Dvůr Králové nad Labem by tak měly být zasaženy jak lokality v aktivní záplavové zóně, tak také lokality, které se nacházejí v záplavovém území na úrovni zhruba pětileté povodně. 
Povodí Labe bude informovat i v ranních hodinách zhruba tři hodiny před tím, než ke zvýšení průtoku dojde. Obyvatelům registrovaným v systému se odešle krizová SMS zpráva s informací o aktuálním stavu.

Jaká místa budou zasažena
Pokud se skutečně předpovědi naplní, měla by být vodou zaplavena některá místa ve Verdeku, dále zahrádky a garáže ve Strži, garáže v ulici Ke Skále, zahrádky a garáže v lokalitě u Pušova splavu na Slovanech, dále lokalita tenisových kurtů, Hrubá luka, cyklostezka a také mlýn v Žirči. 
Pokud dojde k vylití Labe z koryta v okolí lávky přes řeku u Penny marketu, dojde k uzavření komunikace na Benešově nábřeží. Starosta města Dvůr Králové přirovnává situaci povodni, která zasáhla město v roce 2013.

Výzva pro majitele nemovitosti
Zabezpečili majetek proti vodě: 
doporučujeme, abyste zajistili okna, dveře a další otvory v objektech, vyklidili sklepy, pokud je to možné, tak cenné věci přesunuli do vyšších pater a přeparkovali svá vozidla na bezpečnější a vyvýšená místa.

Dohled městské policie 
Ohrožené lokality bude ve večerních hodinách objíždět městská policie a strážníci budou na hrozící nebezpečí občany upozorňovat. „Pokud informaci o zvýšeném průtoku v neděli ráno skutečně obdržíme, zašleme ,“ dodává starosta Jan Jarolím.

Krizová linka
Město Dvůr Králové nad Labem zřídilo povodňovou a krizovou linku, kam se mohou lidé z ohrožených lokalit obracet v případě, že budou potřebovat pomoc.

📞Krizová linka: 737 226 970
📞Povodňová linka: 605 236 030

Výšku hladiny Labe na přehradě a rychlost průtoku vody z přehrady Les Království můžete sledovat na:

Zdroj: Město Dvůr Králové, ČHMÚ, Povodí Labe

 
Vaše komentáře

Přečteno 6411x
 
Kontakt


Krasobruslařský klub Dvůr Králové n. L.


Zimní stadion Dvůr Králové n.L
nábř. J. Wolkera 137
544 01 Dvůr Králové nad Labem

Kontakty:
Předsedkyně klubu:
Mgr. Helena Seitlová
tel.: 737474446
Členka výboru:
JUDr. Michaela Koblasová tel. 608426066
Členka výboru:
Marcela Pospíšilová
tel. 602279712

Email:
projekt-bruslicka@seznam.cz


FB: krasodvur 
Kalendář akcí